Osiadły tryb życia ptaków

Jastrząb gołębiarz, znany też pod inną nazwą jastrzębia zwyczajnego, to sporych rozmiarów ptak drapieżny, który pochodzi z rodziny jastrzębiowatych. Miejscem, które wybrał sobie jastrząb gołębiarz do pomieszkiwania, jest przede wszystkim strefa lasu iglastego znajdująca się na północnej półkuli ziemskiej. Jastrzębia gołębiarza spotkać można zatem w Europie, Azji, Ameryce Północnej, a także północnych obszarach Afryki.

Jastrząb gołębiarz zaliczany jest raczej do ptaków będących gatunkiem osiadłym. Koczowanie gatunku występuje jedynie poza okresem lęgowym, kiedy to ptaki mieszkające w chłodniejszych rejonach Ameryki Północnej oraz Azji udają się w kierunku rejonów, które charakteryzują się odrobinę bardziej sprzyjającym klimatem.

Ptaki wędrowne

W Polsce jastrząb gołębiarz występuje bardzo nielicznie, a przychodząca zima jest dla niego powodem do dalekich wędrówek, w trakcie których zamierza poszukać odpowiednio ciepłego klimatu. Wierzchnia strona ciała dorosłych osobników jastrzębia gołębiarza jest szaro popielata. Inny jest natomiast spód, którego jasny popiel pokryty jest w dodatku poprzecznymi, falistymi prążkami. Traktuje się to jako niezwykle charakterystyczną cechą wyglądu zewnętrznego  jastrzębia gołębiarza.

Inaczej prezentują się natomiast młode osobniki, których wierzch ciała jest zdecydowanie bardziej brązowy, a faliste prążki zastępowane są przez plamki, których kształt porównuje się do spadających kropel wody. Samice i samce jastrzębia gołębiarza różnią się rozmiarami. Zarówno długość ciała, długość ogona jak i rozpiętość skrzydeł ma większe wartości u samicy. Jastrząb gołębiarz jest samotnikiem, który partnera szuka tylko podczas okresu godowego. Jego skryty , a także tryb życia i milczące usposobienie to kolejne cechy, które są typowe dla tego właśnie gatunku ptaka.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *